MATERIALE FOLOSITE PENTRU FABRICAREA LENTILELOR DE OCHELARI

Lentile aeriene

Lentila este o piesă optică transparentă de forma unui disc, care are cel puţin una din suprafeţe curbată.Lentilele au rol de corectie a vederii sau/si de protectie . Protectia poate fi impotriva radiatiilor U.V, a radiatiilor emise de monitoare, telefoane, tablete etc, a prafului , a corpurilor straine care pot intra in ochi sau au un simplu rol estetic.

Lentilele pot fi fabricate din Plastic ( sticla organica ) si Sticla ( sticla minerala ).

Avantajele si dezavantajele materialelor folosite la fabricarea lentilelor aeriene:

Avantajele lentilelor din plastic
– Sunt mai usoare
– Nu se sparg la socuri mecanice
– Se subtieaza folosindu-se o solutie chimica ceea ce face ca lentila sa fie mai subtire si usoara cu pana la 50 % decat o lentila dintr-un plastic standard, in acelasi timp si claritatea optica a lentilei din plastic creste datorita subtierii.
– Indicii de subtiere a lentilelor din plastic sunt : 1.5( standard), 1.53(-10%) , 1.59 ( policarbonat
-20%), 1.6 (-30%), 1.67(-40%) si 1.74 (-50%)
– Se pot monta pe orice timp de rama ( rama intreaga, fir sau capse)

Dezavantaje
– Lentilele din plastic se pot zgaria mai repede decat cele din sticla
– Nu sunt foarte recomandate persoanelor care lucreaza in conditii de praf unde nu se pot asigura conditii optime de ingrijire a lentilelor.

Avantajele lentilelor din sticla

– Sunt foarte greu de zgariat
– Se pot utiliza in conditii de praf
– Se pot subtia pana la ~ 75%
– Indicii de subtiere a lentilelor din sticla sunt : 1.5, 1.6 , 1.7, 1.8, 1.9

Dezavantaje
– Lentilele din sticla se pot sparge in urma unui soc mecanic, NU sunt recomandate copiilor
– Se subtiaza folosindu-se oxid metalic , ceea ce face ca lentila sa se ingreuneze in timpul subtierii, cu cat se subtiaza mai mult cu atat se va ingreuna
– Nu se pot monta decat pe rame cu contur intreg
– Reactii intarziate si nu la fel de performante ale tratamentelor de heliomat/fotocromic

Tratamentele Lentilelor Aeriene

Tratamentele se aplica pe suprafetele lentilelor aeriene sub forma unor straturi.

Straturile pot fi :

De protectie impotriva luminii albastra-violet : Aceasta lumina o putem intalni atat in fata unui monitor, laptop, telefon, televizor cat si in zona de actiune a neoanelor. Pentru cei care lucreaza in fata oricarui dispozitiv cu display sau in zona cu iluminat artificial mai mult de 3-4 ore pe zi , sunt recomandate lentile care sa aiba acest strat aplicat pe suprafata lentilei. Lumina albastra- violet este responsabila cu imbatranirea prematura a ochilor ceea ce duce la aparitia mult mai rapida a cataractei sau la aparitia degenerescentei maculare.Mai este cunoscut si ca „Filtru Pc”.

Durificare : Acest strat creste rezistenta la zgarieturi a lentilei aeriene.

Antireflex : Acest strat elimina reflexiile venite de la o lumina artificiala ,de pe suprafata lentilelor aeriene , ceea ce duce la o claritate sporita a vederii purtatorului de ochelari.

Hidrofobic : Acest strat nu lasa apa sa adere pe lentila , in momentul in care stratul este super-hidrofobic, lentila se va dezaburii mult mai repede decat o lentila tratata standard.

Oleofob si Anti-static : Aceste straturi combinate vor face lentila mult mai alunecoasa , ne mai lasand praful si murdaria sa adere pe lentila . In acelasi timp face ca stergerea lentilei , cu laveta, sa fie mult mai usoara , nefiind nevoie de frecare excesiva care poate duce la matuirea lentilei in timp.

Protectia U.V: Acest strat protejeaza ochii de radiatiile U.V provenite de la o sursa de lumina naturala ( Soarele) . O cantitate foarte mare de radiatii U.V avem si iarna , deoarece radiatiile sunt reflextate din zapada. Protectia U.V poate fi oferita fie de acest strat fie direct de materialul din care lentila este fabricata.

Fotocromic : Acest strat face ca lentila sa se inchida la culoare sub actiunea radiatiilor U.V, fie pe maro sau gri , atunci cand iesim afara in soare. Lentilele se vor deschide la culoare in momentul in care intram in incaperi. Carateristicile lentilelor fiind: Inchidere maxima 65% , deschidere maxima 11% ( raman putin colorate in interior ). Timpul de inchidere si deschidere fiind de ~ 2,30 minute.
NU se inchid in masina.

Heliomat Transitions : Acest strat face ca lentila sa se inchida la culoare sub actiunea radiatiilor U.V, culorile disponibile fiind maro, gri,verde ,atunci cand iesim afara in soare. Lentilele se vor deschide la culoare in momentul in care intram in incaperi. Carateristicile lentilelor fiind:
Inchidere maxima 85% (maro si gri ) , 88 % (verde) si deschidere maxima 5 %(maro si gri) , 12%(verde). Gradul de deschidere de 5 % nu este perceptibil pentru ochiul uman iar noi vedem lentila ca fiind deschisa la culoare complet. Timpul de inchidere si deschidere fiind de ~ 1 minut.
NU se inchid in masina.

Transitions XTRActive : Acest strat face ca lentila sa se inchide la culoare datorita cantitatii de lumina naturala (soarele), culorile disponibile fiind maro sau gri. Lentilele se vor deschide la culoare in momentul in care intram in incaperi. Carateristicile lentilelor fiind: Inchidere maxima 83% (maro) si 96% (gri) , deschidere maxima cuprinsa intre 10%-11 %.Timpul de inchidere si deschidere fiind de ~1 minut.
Singurul tratament care face ca lentila sa se inchida si in masina.

Formular de contact


    Date de contact

    0725.328.025

    B-dul 1 Mai, nr.51-55, Sector. 6, Bucuresti

    Suntem prezenti in incinta Kaufland!

    0735.585.143

    Str Scriitor Mihail Sebastian, nr 88C, Sector. 5, Bucuresti

    Suntem prezenti in incinta Kaufland!

    office@new-optic-medical.ro